Creatief met wikki stix

Blinde kinderen gebruiken op school soms wikki stix. Dat zijn buigbare staafjes met een laagje was eromheen, die blijven plakken op gladde oppervlakken. Ze kunnen er hun eigen ‘tactiele tekening’ mee maken. Ze kunnen de staafjes ook gebruiken om antwoorden met elkaar te verbinden in een opgave in een braillewerkboek. Waar ziende kinderen met pen of potlood een lijn zouden trekken. In het aangepaste lesmateriaal van EDDA wordt hier soms gebruik van gemaakt.

Om het zelf eens te ervaren heb ik via wikkistixparkstad.nl een flinke doos besteld en mijn kinderen aan het werk gezet. We ontdekten dat je echt glad papier nodig hebt. Op een gewoon blaadje uit de printer blijven ze niet plakken. En je moet best veel kracht zetten om de staafjes goed vast te drukken, zelfs als je ze van tevoren even op de verwarming hebt gelegd. Maar als je een beetje kramp in de vingers voor lief neemt, kun je er prachtige sieraden en schilderijen mee maken. En glazen potjes mee versieren (waar je dan weer restjes wikki stix in kunt bewaren…).
wikkistix2

wikkistix3

EDDA

Sinds kort ben ik betrokken bij het project EDDA. Doel van dit project is het toegankelijk maken van bestaande lesmethoden voor blinde en zeer slechtziende kinderen. Met behulp van braille, reliƫftekeningen, fysieke hulpmiddelen en speciale instructies voor de leerkracht zorgen we ervoor dat deze kinderen in het reguliere basisonderwijs kunnen meedraaien. En dat ze daarbij ook nog zo veel mogelijk dezelfde lesstof en verwerkingsopdrachten aangeboden krijgen als de andere kinderen in de groep, maar dan op een iets andere manier. Als redacteur is het mijn taak om hiervoor oplossingen te bedenken die aansluiten bij de lesdoelen van de methode.

Argus Clou: laatste loodjes

Mijn werk voor Argus Clou zit er bijna op. De laatste weken heb ik naast mijn ‘eigen’ onderdeel – Natuur & Techniek – op de valreep nog wat eindredactiewerk gedaan voor de vakken Geschiedenis en Aardrijkskunde. Het was leuk om buiten mijn vakgebied te kijken en te zien hoe de andere auteurs en redacteuren invulling hebben gegeven aan Argus Clou.

De drie zaakvakken vormen samen een mooie eenheid. Scholen kunnen ze los van elkaar gebruiken, maar ze vullen elkaar ook aan. Zo komen bepaalde onderwerpen in elk vak vanuit een andere invalshoek aan bod. Zoals het onderwerp ‘vervoer’. Bij GS wordt dat bijvoorbeeld: Hoe reisden mensen vroeger? Bij AK: Waar reizen ze naartoe? En bij NT: Hoe werkt een elektromotor? Als leerkracht en kinderen die verbanden ook gaan zien, krijgen alle lessen een extra laagje.

Professor in alles

Malmberg heeft zijn nieuwe lesmethode voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek bekendgemaakt. En de naam is… Argus Clou! Ik ben de trotse eindredacteur voor het vak natuur en techniek. We zijn nog niet klaar, maar het ziet er veelbelovend uit. Bekijk hier het promofilmpje van Argus Clou, de eigenzinnige professor in alles die op zoek is naar opvolgers…

Taaleiland.nl

Hoera, mijn nieuwe site is online! Na acht jaar was Taaleiland hard toe aan een nieuwe website. Het afgelopen jaar heb ik het zo druk gehad (waarmee wordt binnenkort bekend) dat ik nauwelijks tijd had om erover na te denken. Laat staan er iets aan te doen… Nu is het er dan toch van gekomen. En het ziet er zonnig uit. Met dank aan Sander voor de layout en de foto’s. En Marije, bedankt voor het meelezen!